måndag 24 september 2012

Sökhelg

Den här helgen har jag och Ester varit på sökläger i Stättared, Frillesås. Det har varit en väldigt trevlig och intensiv helg. Vi har provat på bruksgrenen sök som lite kortfattat innebär att hundarna ska ut och leta efter personer (figuranter) som ligger gömda i en avvallad ruta. Rutans storlek kan variera men eftersom vi var på nybörjarnivå så var de rutorna vi använda oss av ca 50x100 meter.

Hundarna jobbar ganska mycket självständigt och måste kunna lämna sin förare och jobba med näsan i luften. Dessutom är det en klar fördel om de gillar människor och uppskattar att hitta konstiga typer som ligger och gömmer sig bakom stenar o dyl.

Det sistnämnda var inget problem för Ester och lämna mig hade hon heller inga större problem med men hon förstod inte riktgit att hon skulle söka i luften, med näsan lyft från backen. Hon är ju så inkörd på spår och ville väldigt gärna leta upp figurantens spår och på så sätt finna denna.

Det var väldigt roligt att få prova på denna gren och framför allt att se de hundarna som kommit lite längre. Det krävs ju en del fart och vilja att springa mycket och snabbt. Det kanske Ester saknar fullt ut men hon har ändå tillräcklig fart och motivation för att kunna träna detta.

Vi har även fått möjligheten att vara med i en grupp som tränar sök tillsammans. Problemet är bara att det är väldigt tidskrävande. Man behöver vara minst 5-6 personer och det tar mer eller mindre en hel dag. Som läget är nu så tror jag det kommer bli svårt för oss med kontenuelig träning men kanske någon gång i framtiden.

I övrigt hade vi det väldigt bra med de andra 13 ekipagen och de 3 instruktörerna. Helt fantastiskt att alla hundarna fixade att bo i samma byggnad och dela rum med en eller två andra hundar. Ester och jag delade rum med en "dam" som hade två hundar med sig av mindre modell plus en tjej och hennes tollare. På kvällen låg Ester i bur på rummet men på natten låg hon och sov bredvid mig i sängen. Inget gruff och inga konstigheter hundarna emellan.

Bilder är det dock lite dåligt med. Det hanns inte riktigt med så det blir det inga denna gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar