fredag 9 oktober 2015

Grymma!

Idag var hundarna varit riktigt grymma på de 2 korta träningpass vi körde under morgonrundan. Vi började med att köra ett rallypass på planen hemmavid. Hade planerat innan att båda tjejerna skulle få träna sina 3 största svårigheter just nu "de 3 S:en".

I Smillas fall var det Sidoförflyttningar (fortsättningsklass), Snurr (fortsättningsklass) och Sitt-Stå (nybörjarklass). De 2 första är egentligen inga svårigheter utan snarare nyheter för henne. Sitt-Stå däremot har vi lite problem med men det börjar falla på plats nu. Hon kan kommandot men när hon sitter på sidan så skuttar hon gärna upp och hamnar fram och ut med rumpan. Tränar detta vid ett staket eller dyligt för att hon ska få in rörelsen utan någon förflyttning och det går sakta framåt.

Ester var taggad till tusen och pep lite innan hon fick sätta igång. Hennes moment idag var Sitt-Stå-Gå runt (fortsättningklass), Steg bakåt (avancerad klass) och Sidbyten (avancerad klass). Lite svårare moment för hennes del men jag tycker hon fixade det jätte bra. Sidbytena går förvånansvärt bra och hon följer mig fantastiskt bra på höger sida. Är förvånad över detta och frågan är vad vi gör för fel eller om hon bara är en sån himla bra hund som fattar detta med en gång. Det som hon har allra svårast för är Steg bakåt då hon gärna sätter sig och skjuter ut rumpan mellan stegen. Håller på att bara träna in backa nu så ska vi nog få till detta med så småningom.

Efter detta lilla pass gick vi in i skogen och hundarna fick rusa av sig en stund. När gått en bit in i skogen, kopplade jag upp och gjorde var sin pinnstig till dem. Så perfekt båda vovvarna spårade upp sina 5 pinnar, apporterade och lämnade av gjorde dem också. Smilla börjar bli riktigt grym med pinnarna i spåret och det är så himla kul att träna hund just nu.

Vi avslutade med ytterligare ett race i skogen och jag märker hur bra det fungerar att träna hundarna på detta sätt. Dock behöver vi träna mer med störningar i olika miljöer och det ska vi satsa på i vinter när det blir för mörkt för skogen.



1 kommentar:

  1. Kul att det går så bra med bägge hundarna och vad duktig du är som tränar och är inne i bra "flow". Härligt!

    SvaraRadera